TIPS FÖR NybörjarE

När du funderar på att köpa en menskopp för första gången dyker många frågor upp. Hur fungerar en menskopp? Vilken storlek ska man ha på menskoppen? Läcker menskoppen? Kan jag verkligen ha samma menskopp i 10-15 år? Måste jag ta ur den när jag ska gå på toaletten?
Det finns mycket att läsa på internet och har du tur finns det någon i din närhet som använder menskopp. På UMO.se kan du läsa om allt som har med mens att göra. Vi finns givetvis också här för att svara på dina frågor.
Skicka ett mejl till oss när som helst på dygnet, så ser vi till att besvara det så snart som möjligt.

Här kommer en kort användarguide för dig som är ny med menskopp:

 • Sterilisera menskoppen innan du använder den första gången. Detta gör du enkelt genom att koka den i max 5 minuter.
 •  Tvätta händerna! Detta är alltid viktigt när du hanterar menskoppar. Tänk på att det är via händerna du för över eventuella bakterier i kroppen.
 •  Välj rätt tillfälle att prova menskoppen första gången. Gärna i början av mensen eller slutet när du inte blöder lika kraftigt. Det går även att testa i och urtagning av menskoppen när du inte blöder alls. Skillnaden är att du är mjukare och mer töjbar under mens vilket gör att det kan kännas annorlunda men det är annars inga konstigheter. För att göra din menskopp smidigare så sköljer du den så att den blir fuktig alternativt tar lite vattenbaserat glidmedel högst upp längs med kanten menskoppen.
 • Slappna av! Du ska inte prova när du är stressad eller har bråttom. Att du är avslappnad gör det hela mycket enklare.
 • Menskoppen ska inte föras rakt in som en tampong så långt det går med full fart. Utan tvärtom, en menskopp skall sakta men säkert i lugn takt föras in en liten bit i taget. Menskoppen sitter inte så högt upp som en tampong utan här är det viktigt att den sitter stadigt i mitten och under livmodertappen där bloddropparna kommer ner.
 •  Prova olika tekniker. Alla har sin egen favoritställning för att lättast föra in eller ta ut sin menskopp. Väljer du att prova i duschen så tänk på att det varma vattnet kan göra menskoppen väldigt mjuk och därmed svår att veckla ut igen inne i kroppen. Skölj den då i kallare vatten före du för in den. Det finns otaliga vikningar, prova dig fram även där. En favorit är tulpanvikningen där du drar tillbaka ena kanten på koppen, dra den nedåt och vik. På nätet kan du söka dig fram till massor med olika tips på just vikningar, googla med fördel ordet menstrual cup för mycket info på engelska.
 • Börja med att bära koppen i en timme, sedan två o.s.v. På så vis lär du dig hur mycket du blöder och du ser även till att öva på insättning och urtagning - det som är trixigt i början. Är du osäker på att den sitter rätt så använd ett trosskydd i början och de första nätterna för att slippa onödiga läckage och fläckar. Glöm inte att alltid vara ren om händerna när du hanterar menskoppen så att inga bakterier följer med in i slidan.
 •  Töm menskoppen sittandes på toaletten, lägg toalettpapper i botten på toaletten och töm blodet på det så spolas det lättare ner. Ha en bit papper till hands i andra handen så att du lätt kan hålla i koppen när du ska skölja ur den.
 • Sitter du inte i närheten av ett handfat så se till att alltid ha en vattenflaska med dig så kan du enkelt skölja ur den direkt över toaletten. Det duger även gott att endast torka ur koppen med papper då blodet inte levrar sig så länge det är i din kropp. Gör rent den mer noggrant vid första bästa tillfälle. Dina händer ska dock alltid vara rena, försök ha med intimservetter eller liknande när du är på resande fot utan tvättmöjligheter. Handsprit som inte torkat bör självklart undvikas i kontakt med dina slemhinnor.
 •  Se till att hålla din menskopp ren med intimtvål  mellan varven men var noga med att skölja bort alla tvålrester innan du för in den igen! Glöm inte att hålla de små hålen rena längst upp på koppen. De fyller en viktig funktion genom att reglera luften i menskoppen väl inne i kroppen! Använd försiktigt en tops eller en mellanrumstandborste för att göra rent om det skulle behövas.
 •  Förvara menskoppen ren, helt torr och skyddad från ljus och damm i sin bomullspåse när den inte används. På detta vis kommer den hålla i 15 år, luktfri och utan missfärgningar!
 • Sterilisera koppen innan nästa användning, detta kan göras genom att koka koppen 5 minuter eller med hjälp av Milton steriliseringstabletter som löses i vatten under några minuter .

Fler frågor?