Hur sätter man in menskoppEN?

Insättning
För att underlätta insättning kan menskoppen blötas med vatten eller så kan ett vattenbaserat glidmedel användas. Prova en insättningsposition som är passande för dig (sittandes/hukandes/på knä) under en period utan mycket blödning. Se till att ha gott om tid i början då själva insättningen är "a och o" för hur den skall sitta för att först expandera och sedan sluta tätt.  Man viker alltså koppen så den blir mindre och lättare kan föras in. Det finns kanske upp till 10 olika vikningar som man kan göra för att koppen ska bli liten och lätt att sätta in.  Att var helt avslappnad är viktigt vid insättning men framförallt också vid uttagning. Det är lätt att man spänner sig i början. För in den vikta koppen försiktigt och sakta lite i taget. När halva koppen kommit in så låter du den veckla ut sig och vika den lite från sida till sida bakåt för att släppa in luft i koppen så den tillslut ger ifrån sig ett litet slurp-ljud vilket betyder att den så gott so är helt utvecklad. Nu skall du kontrollera så att den är helt utvecklad. Ta tag i koppen och rör den lätt neråt mot slidöppningen samtidigt som du spänner dina slidmuskler. Snurra koppen och kolla så det går att snurra utan att den rör sig neråt utan sitter tätt och fast. Sitter den kvar utan att läcka så sitter den rätt på sin plats och den platsen är olika från person till person.

Använd glidmedel för enklare insättning
Vid första gångerna och för att smidigt öva på att sätta in din menskopp rekommenderar vi att du använder ett glidmedel högst upp längs kanten på menskoppen. Använd endast ett vattenbaserat glidmedel för att förhindra möjliga skador på silikonprodukten!
Vi rekommenderar användningen av glidmedel för alla flickor/kvinnor som inte har fött barn än. Var försiktig så att du inte tar för mycket vilket gör den hal och svårhanterlig istället. Nöj dig med lite längs med kanten som du för in först i slidan.


Den här filmen kan vara bra att titta på för att få hjälp med hur man sätter in en menskopp.