förvaring & rengöring

Hur ska menskoppen förvaras?
Förvara menskoppen Ladycup i den medföljande bomullspåsen. Om den förvaras på en plats utan UV-strålning kommer menskoppen att bibehålla sin naturligt rena, klara färg en lång tid. Förvara den aldrig i lufttäta förpackningar. Sterilisera alltid menskoppen vid slutet av menstruationsperioden genom att koka den några minuter.

Hur gör man när man har tömt menskoppen?
Skölj direkt med vatten och oparfymerad tvål efter tömning. Tänk på att skölja så snart som möjligt efter tömning för att förhindra att menstruationsblodet torkar, då blir det  nämligen svårare att rengöra.  Ha alltid god handhygien eftersom de flesta bakterierna kommer utifrån kroppen och inte från insidan. Så god handhygien är a och o.

Sterilisering av menskoppen
När det är dags att sterilisera menskoppen efter användning rekommenderas Milton steriliseringstabletter,  dessa tabletter löses upp i kallt vatten och steriliserar din menskopp på bara 15 minuter. Milton har använts på sjukhus i över 30 år och dess antibakteriella effektivitet har kliniskt bevisats.  På sidan Rengöring & Sterilisering i vår webbshop kan man köpa Milton Mini Tabletter

Kan man koka menskoppen?
Man kan  givetvis också sterilisera menskoppen  genom att koka den några minuter, 2-3 minuter max i en kastrull. Det finns ingen risk att menskoppen LadyCup försämras vid så hög temperatur så länge den bara kokar i 2-3 minuter. Men kokning dödar inte alla bakterier vilket är bra att komma ihåg därmed är det bra att använda Milton steriliseringstabletter vid avslut och inledning av sin menstruationsperiod.