ladycup.se/info-om-menskoppen/faq-frågor-svar-om-menskoppar-

allmänNa frågor och svar
om menskoppen


Vad är en menskopp?
Menskopp är ett hygienskydd som funnits i snart 100 år. En menskopp är ett återanvändbart mensskydd som i de flesta fall är tillverkade i silikon. Det finns många olika tillverkare av menskoppar runt om i världen. Var noga med att kontrollera kvalitet och material när du väljer. Livslängden på menskoppen ger en hint.
En menskopp viks för insättning och vecklas ut inuti slidan. Den hålls på plats med hjälp av  slidmusklerna i kombination med ett såkallat vakuum som bildas med hjälp av de små lufthålen på menskoppens sidor. Lufthållen gör inte så att menskoppen läcker!
Blodet samlas upp i koppen och töms efter 6-12 timmar ( beroende på mängden blödning ) i toaletten. Menskoppen sköljs med vatten eller torkas ur för att sedan åter föras upp i slidan. Efter avslutad mensperiod steriliseras menskoppen innan den förvaras torrt och mörkt tex i en bomullspåse, där den är helt torr.
Menskoppen har en livslängd på mellan 5-15 år beroende på kvalitet, hantering och skötsel. LadyCup håller i 10-15 år och har som enda menskopp i världen en garanti på 2 år.  Info in English!

Vilken storlek på menskoppen ska jag välja?

LadyCup menskoppar finns i två storlekar. LadyCup är en mjuk och kort menskopp. Dessa anvisningar är tillverkarens, vi råder dock att i första hand välja storlek efter mängd blödning eller höra av sig till oss för personlig rådgivning.

Small – passande för kvinnor som inte varit gravida  och är under 25 år
Large – passande för kvinnor som har varit gravida eller är över 25 år

Användning vid sport/resor/hemma
LadyCup menskoppar är speciellt passande för alla aktiva kvinnor. Du kommer att uppskatta din menskopp vid alla sorters sportaktiviteter och vid resor.
En menskopp rubbas inte hur mycket du än cyklar, klättrar eller simmar. Du behöver inte heller stressa med toalettbesök efter bad. Du som cyklar kommer att upptäcka det bekväma med att använda en menskopp, den varken skaver eller flyttar på sig när den sitter som den ska.


Allergier
Det finns inga kända allergier som orsakats av menstruationskoppar. LadyCup menskopp passar alla kvinnor med känsliga slemhinnor och som har en latexallergi. Om du känner obehag av att använda en menskopp och upplever förändringar till det negativa i den vaginala miljön, ta då ut menskoppen och kontakta en läkare!

Kan man få svamp av en menskopp?
En menskopp ger dig inte svamp. Däremot kan du få både svamt och irriterat underliv utav tvålrester eller bakterier som förs in via dina fingrar.
Se alltid till att vara ren om händerna när du hanterar din menskopp och vill du använda en tvål för att tvätta rent menskoppen så se till att du använder en intimtvål anpassad för intimtvätt. Samt se till att skölja bort alla tvålrester noggrant.


Toxiskt giftchockssyndrom (TSS)
Hittills har inga fall av toxiskt giftchockssyndrom upptäckts efter användning av menskoppar. Om symptom av toxiskt giftchockssyndrom uppstår, ta omedelbart ut din menskopp och kontakta en läkare!

Kraftig blödning
Töm LadyCup menskopp oftare än indikerat i instruktionerna vid rikliga menstruationer. Vi rekommenderar en kombination av menskopp och en binda om du känner dig osäker på hur mycket du blöder. LadyCup menskoppar rymmer mer än tamponger. Sitter menskoppen rätt är den verkligen en fördel för just dig med rikliga blödningar!

Graviditet
Använd inte LadyCup menskopp eller några andra menskydd bärandes inuti kroppen i slutet på din graviditet på grund av infektionsrisken! Rådgör alltid med din barnmorska eller läkare om du är osäker.

Den första mensen
LadyCup menskopp kan säkert användas från den absolut första menstruationen.
En ung kvinna som får sin menstruation är fysiskt redo för menskopp men kanske inte redo mentalt. Det är viktigt att alltid lyssna till kroppen och inte göra något som känns obehagligt. Rådgör gärna med oss eller din gynekolog innan du beställer. En menskopp sitter längre ner i slidan än en tampong som istället förs väldigt långt in. Detta kan vara en fördel men samtidigt kan det vara läskigt med att inte ha ett snöre att dra i när man är ovan i början. Tveka inte att höra av dig till oss på mail så kan vi ge dig tips och råd anpassat för just dig.  Läs även gärna mer om första mensen på UMO.se

Skaver din menskopp?
Känns det som att menskoppen skaver så sitter den inte rätt. Menskoppen ska inte kännas av inne i slidan när den sitter bra.
Det finns flera anledningar till att en menskopp inte sitter bekvämt;
* Är koppen för liten så rör den sig och kan hamna snett vilket kan ge obehag
* Är koppen för stor så kan den kännas av mot livmodertappen som är öm eller vid     slidöppningen om den helt enkelt är på väg ut.
* Pinnen längst ner som finns för att hjälpa till att nå koppen vid uttagning kan vara   ivägen och skava mot blygdläpparna. När du känner dig säker med att ta ut   menskoppen så testa att vända den ut och in för att bli av med pinnen.
 Om du klarar dig utan den så klipp av den helt och se till att fila kanterna jämna. 

Läcker din menskopp?
Kontrollera först att din menskopp är korrekt insatt. Sitter den för högt upp så hamnar dropparna från livmodertappen längs med sidan på menskoppen istället för i koppen. Sitter menskoppen för långt ner sitter den antagligen inte helt still. Det är viktigt att själva koppen har vecklats ut fullständigt efter insättning. En för varm menskopp kan bli för mjuk för att poppa ut, skölj den istället med kallt vatten innan du för in den igen. Kontrollera genom att dra ett finger runt längs med menskoppen. Sitter den tätt mot slidväggen helt runtom?
En för liten storlek gör att menskoppen kan hamna på sniskan och därmed läcka.
Kontrollera alltid att de små hålen är rena och rengör dem om nödvändigt.

Är menskoppen fylld så ändras trycket och menskoppen hamnar högre upp i slidan, detta kan visa sig genom att droppar hamnar på sidan av koppen.
Det är inte hål i menskoppen som orsakar läckage, det är ingen uppsugningsförmåga som inte fungerar när en menskopp "läcker". En menskopp samlar upp blodet i koppen. Hamnar droppar på sidan av menskoppen så sitter den av någon anledning fel.

Använda menskopp vid toalettbesök
LadyCup menskopp behöver inte tas ut. Det är självklart ditt beslut och beror på hur du själv känner men den påverkar inte urinrör eller tarmar. Det kan däremot uppstå ett litet tryck mot urinröret beroende på hur kroppen ser ut och hur du bär menskoppen. Detta visar sig genom att det känns svårare att tömma blåsan fort. 

Hur hanterar man sin menskopp korrekt?
Förvara LadyCup menskopp i den bifogade bomullspåsen. Om den förvaras på en plats utan UV-strålning kommer menskoppen att bibehålla sin naturligt rena, klara färg en lång tid. Förvara inte LadyCup menskopp i lufttäta förpackningar. Sterilisera menskoppen alltid vid slutet av menstruationsperioden genom att koka den några minuter. Sköljning med vatten och oparfymerad tvål rekommenderas om möjligt som grundläggande underhåll under menstruationen. Utför underhåll så snart som möjligt efter tömning för att förhindra att menstruationsblodet torkar, vilket gör efterföljande rengöring svårare. Om vatten inte finns tillgängligt kan exempelvis toalettpapper användas.

Användning av steriliseringslösningar för att rengöra menskoppen
Det rekommenderade steriliseringstabletterna Milton, steriliserar menskoppen på bara 15 minuter. Milton desinficering har använts på sjukhus i över 30 år och dess antibakteriella effektivitet mot bakterier har kliniskt bevisats. Dessutom är Milton steriliseringstabletter effektivare än kokning, vilket är en process där inte alla bakterier förstörs. Om du steriliserar din menskopp genom att koka den bara några minuter så går det också bra eftersom det inte finns någon risk att menskoppen LadyCup försämras vid så hög temperatur.

Använda menskopp med preventivmedel
Menskoppen kan användas även när du har spiral eller i kombination med pessar. Det finns även pessar som i sig fungerar som menskopp.  Men det är alltid bäst att rådgöra med sin gynekolog/barnmorska i första hand när det gäller dessa frågor, då endast de vet hur just du ser ut, samt hur långa trådar spiralen eventuellt har. Det går även att be gynekologen klippa av för långa trådar. En spiral kan aldrig sugas ut av något sorts vakuum som många är rädda för. En spiral som lossnar sitter inte rätt från början. Är du uppe och gräver högt upp i slidan där trådarna från spiralen är kan du med fingrarna rubba dem. Fördelen med menskopp är ännu en gång att den aldrig sitter högre upp än till strax under livmoderstappen.

Hur ofta bör menskoppen LadyCup tömmas?
Töm din menskopp efter behov, beroende på ditt menstruationsflöde och blodvolym. Normalt 2–4 gånger per dygn eller vid kraftig blödning 1 gång under natten. Max 12 timmar mellan tömningar är rekommenderat. Det är till skillnad från tampong ingen fara att låta en menskopp sitta länge då den inte påverkar miljön i slidan. Den torkar inte ut slemhinnorna då den inte har någon uppsugningsförmåga och materialet är beständigt.

Menskopp och sex
Menskoppar bör inte användas under penetrerande samlag. All annan form av sexuell aktivitet går utmärkt då du använder din menskopp.


Har du fler frågor?
hör av er till oss!