allmänNa frågor och svar
om menskoppen

Vad är en menskopp?

Menskopp är ett hygienskydd som funnits i snart 100 år, det finns dokumenterat att det funnits menkopp redan någon gång på 1800-talet. Den första fabrikstillverkade menskoppen kommer från USA och tillverkades redan på 30-talet. Menskoppen har tyvärr varit lite skym undan och tabubetonad. Men sedan några år tillbaka så börjar vi att få mer nyfikenhet och ett större gehör för menskoppen!

Menskoppen är ett återanvändbart mensskydd som i de flesta fall är tillverkade i silikon. Det finns många olika tillverkare av menskoppar runt om i världen. Var noga med att kontrollera kvalitet och material när du väljer. Livslängden på en menskopp ger en hint.
Menskoppen viks för insättning och vecklas ut inuti slidan. Den hålls på plats med hjälp av  slidmusklerna i kombination med ett såkallat vakuum som bildas med hjälp av de små lufthålen på menskoppens sidor. Lufthållen gör så att inte menskoppen läcker!

Blodet samlas upp i koppen och töms efter 6-12 timmar ( beroende på mängden blödning ) i toaletten. Menskoppen sköljs med vatten eller torkas ur för att sedan åter föras upp i slidan. Efter avslutad mensperiod steriliseras menskoppen och sen förvaras den torrt och mörkt tex i en bomullspåse, där den är helt torr.
En menskopp har en livslängd på mellan 5-15 år beroende på kvalitet, hantering och skötsel. LadyCup håller i  upp till 10-15 år och har som den enda menskopp i världen en garanti på upp till 2 år!
 

Vilken storlek på menskopp ska jag välja?

LadyCup menskoppar finns i två storlekar. LadyCup är en mjuk och kort menskopp. Dessa anvisningar är tillverkarens, vi råder dock att i första hand välja storlek efter mängd blödning eller höra av sig till oss för personlig rådgivning.

Small – passande för kvinnor som inte varit gravida  och är under 25 år
diameter 40 mm
längd 46 mm
antennlängd 19 mm
max. volym 21,2 ml

Large – passande för kvinnor som har varit gravida eller är över 25 år
diameter 46 mm
längd 53 mm
antennlängd 13 mm
max. volym 34,3 ml
 

Användning vid sport/resor/hemma

LadyCup menskoppar är speciellt passande för alla aktiva kvinnor. Du kommer att uppskatta din menskopp vid alla sorters sportaktiviteter och vid resor.
En menskopp rubbas inte hur mycket du än cyklar, klättrar eller simmar. Du behöver inte heller stressa med toalettbesök efter bad. Du som cyklar kommer att upptäcka det bekväma med att använda en menskopp, den varken skaver eller flyttar på sig när den sitter som den ska.

Allergier

Det finns inga kända allergier som orsakats av menskoppar. LadyCup menskopp passar alla kvinnor med känsliga slemhinnor och som har en latexallergi. Om du känner obehag av att använda en menskopp och upplever förändringar till det negativa i den vaginala miljön, ta då ut menskoppen och kontakta en läkare!

Kan man få svamp av en menskopp?

En menskopp ger dig inte svamp. Däremot kan du få både svamp och irriterat underliv av tvålrester eller bakterier som förs in via dina fingrar.
Se alltid till att vara ren om händerna när du hanterar din menskopp och vill du använda en tvål för att tvätta rent menskoppen så se till att du använder en intimtvål anpassad för intimtvätt. Viktigt är också att skölja ordentligt så man får bort alla tvålrester.

Toxiskt giftchockssyndrom (TSS)

Hittills har inga fall av toxiskt giftchockssyndrom upptäckts efter användning av menskopp. Om symptom av toxiskt giftchockssyndrom uppstår, ta omedelbart ut din menskopp och kontakta en läkare!

Kraftig blödning

Töm menskoppen oftare än indikerat i instruktionerna vid rikliga menstruationer. Vi rekommenderar en kombination av menskopp och en binda om du känner dig osäker på hur mycket du blöder. LadyCup menskoppar rymmer mer än en tampong. Sitter menskoppen rätt är den verkligen en fördel för just dig med rikliga blödningar, då su slipper tömma/byta lika ofta.

Graviditet

Använd inte menskopp eller några andra menskydd inuti kroppen i slutet på din graviditet på grund av infektionsrisken! Rådgör alltid med din barnmorska eller läkare om du är det minsta osäker eller orolig.

Den första mensen

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Skaver menskoppen?

Känns det som att menskoppen skaver så sitter den inte rätt. Menskoppen ska inte kännas av inne i slidan när den sitter bra!
Det finns flera anledningar till att en menskopp kanske inte sitter bekvämt: 
* Är koppen för liten så rör den sig och kan hamna snett vilket kan ge en obehaglig känsla
* Är koppen för stor så kan den kännas av och ligga mot livmodertappen som är öm eller sitta vid slidöppningen om den helt enkelt är på väg ut.
* Pinnen längst ner som finns för att hjälpa till att nå koppen vid uttagning kan vara   ivägen och skava mot blygdläpparna. När du känner dig säker med att ta ut   menskoppen så testa att vända den ut och in för att bli av med pinnen.
 Om du klarar dig utan den så klipp av den och se till att fila kanterna jämna. Klipp av en bit i taget och testa innan du tar bort den helt för att se så att det fungerar bra för dig.

Menskoppen läcker

Kontrollera först att din menskopp sitter korrekt. Sitter den för högt upp så hamnar dropparna från livmodertappen längs med sidan av menskoppen istället för i koppen. Sitter menskoppen för långt ner så sitter den antagligen inte helt still. Det är viktigt att själva menskoppen har vecklats ut helt efter insättningen.

En för varm menskopp kan bli för mjuk för att poppa ut eller veckla ut sig helt, så skölj den istället med kallt vatten innan du för in den igen. Kontrollera genom att dra ett finger längs menskoppens sidor. Den ska sitta helt tätt mot slidväggen runt om.

En för liten storlek gör att menskoppen kan hamna på sneddenoch därmed läcka.
Kontrollera alltid att de små hålen är helt rena och rengör dem om nödvändigt då de skapar ett slags vakuum som gör att det blir helt tätt utan att läcka.

Är menskoppen full så ändras trycket och menskoppen hamnar högre upp i slidan, detta kan visa sig genom att blodet droppar på sidan av koppen.
Det är inte hålen i menskoppen som orsakar läckage, det är ingen uppsugningsförmåga som inte fungerar när menskoppen läcker. En menskopp ska samla upp blodet i koppen. Hamnar droppar på sidan av menskoppen så sitter den av någon anledning fel.

Måste man ta ur menskoppen när man går på toaletten?

Menskoppen behöver inte tas ut när du går på toaletten. Det är självklart ditt beslut och beror på hur du själv känner men den påverkar inte urinrör eller tarmar. Det kan däremot uppstå ett litet tryck mot urinröret beroende på hur kroppen ser ut och hur du bär menskoppen. Detta visar sig genom att det känns svårare att tömma blåsan fort. 

Hur förvarar man en menskopp bäst?

Förvara menskoppen i den medföljande bomullspåsen. Om den förvaras på en plats utan UV-strålning kommer menskoppen att bibehålla sin naturligt rena, klara färg en lång tid framöver. Förvara inte en menskopp i lufttäta förpackningar. Sterilisera alltid menskoppen vid slutet av menstruationsperioden genom att koka den några minuteri vatten. Skölj med vatten och oparfymerad tvål som grundläggande underhåll under hela menstruationen, efter tömning för att förhindra att menstruationsblodet torkar och bakterier blir kvar. Om vatten inte finns tillgängligt kan exempelvis toalettpapper användas. Viktigt dock med gos handhygien!

Rengöring och sterilisering

De rekommenderade steriliseringstabletterna Milton, steriliserar menskoppen på bara 5 minuter. Milton desinficering har använts på sjukhus i över 30 år och dess antibakteriella effektivitet mot bakterier har kliniskt bevisats. Dessutom är Milton steriliseringstabletter effektivare än kokning. Om du steriliserar din menskopp genom att koka den i vatten bara några minuter så går det också bra eftersom det inte finns någon risk att menskoppen tappar formen eller försämras vid hög temperatur. Se också alltid till att hålen är hela och rena, där kan man använda små mellanrumstansborstar som lättare kommer åt och sedan skölja med rent vatten.

Hur ofta ska menskoppen tömmas?

Töm din menskopp efter behov, beroende på hur mycket du blöder. Normalt 2-4 gånger per dygn eller vid kraftig blödning 1 gång även under natten. Max 12 timmar mellan tömningar är rekommenderat. Det är till skillnad från tampong ingen fara att låta en menskopp sitta länge då den inte påverkar miljön i slidan. Den torkar inte ut slemhinnorna då den inte har någon uppsugningsförmåga och materialet är beständigt och tillverkat i medicinskt silikon.

Kan man bada med menskoppen?

Det går alldeles utmärkt att bada med menskopp. Menskoppen bildar en försegling och ett vakuum i slidan som gör att den sluter helt tätt så varken blodet kommer ut eller vattnet kommer in. Den varken känns eller syns vilket också är en enorm fördel. Menskoppen fungerar även bra när nu är aktiv och tränar och idrottar.

Kan jag använda glidmedel med menskopp?

Man kan använda glidmedel till sin menskopp men har du en menskopp i silikon så ska man använda ett vattenbaserat glidmedel. Det kan kännas lite strävt att sätta in menskoppen då och den kan bli svårare att hålla i vid insättning, så ett tips är att ta lite glidmedel vid slidöppningen istället och inte direkt på koppen då den blir alldeles för hal och svår att hålla i och få in.

Använda menskopp med preventivmedel

Menskoppen kan användas även när du har spiral eller i kombination med pessar. Det finns även pessar som i sig fungerar som menskopp.  Men det är alltid bäst att rådgöra med sin gynekolog/barnmorska i första hand!
En gynekolog/barnmorska vet alltid bäst hur just du ser ut, samt hur långa trådar spiralen eventuellt har, rådgör med din gynekolog om trådarna tex är för långa och om dessa går att klippa av. En spiral kan aldrig sugas ut av något sorts vakuum som många är rädda för. En spiral som lossnar sitter inte rätt från början. Fördelen med menskopp är ännu en gång att den aldrig sitter högre upp än till strax under livmoderstappen.

Menskopp och sex

Menskoppen bör inte användas under penetrerande samlag. All annan form av sexuell aktivitet går utmärkt då du använder din menskopp.


Har du Fler frågor?
Tveka inte utan Hör av dig till oss!